INTREBARI FRECVENTE: EPILARE DEFINITIVA


Ce reprezinta fotoepilarea definitiva cu IPL/E-light?

Fotoepilarea este un procedeu prin care parul este eliminat de pe corp prin utilizarea unui fascicul luminos – IPL (intense pulsed light – lumina intens pulsata). Principiul de actiune este acela ca lumina de o anumita intensitate si culoare este transmisa prin piele unde este absorbita de foliculul pilos, care se incalzeste pina la ardere si este definitiv distrus.

Tratamentul de epilare definitiva cu noua tehnologie E-light este singurul tratament care poate fi efectuat pe toate tipurile de piele, de la cea mai deschisa pana la cea mai inchisa si de asemenea pe toate tipurile de fir de par, de la cel mai gros pana la cel mai subtire datorita faptului ca E-light a adaugat la procesul de epilare definitiva cu IPL si radiofrecventa bipolara, ceea ce face penetrarea fasciculului luminos mai in profunzime.


Este definitiva fotoepilarea?

Fotoepilarea este definitiva in sensul ca firul de par tratat cu succes nu mai creste niciodata. La fiecare tratament se distrug in medie 10-30% din firele de par din zona epilata. De ce nu toate? Pentru ca nu toate firele de par sunt in faza de crestere activa, si deci nu pot fi distruse.

Firele odata distruse, nu mai cresc, dar in zona tratata vor mai aparea alte fire de par, cele care au fost inactive in momentul tratamentului. Pentru a le trata si pe acestea este nevoie de sedinte repetate.

Factorii care determina numarul de sedinte sunt, printre altii: zona tratata (procentul de fire de par aflate in faza de crestere activa variaza in functie de zona), textura parului, frecventa tratamentelor, culoarea pielii si a parului, istoricul epilarilor anterioare, diverse conditii medicale si nemedicale (ex. bronzare).


Cum trebuie sa ma pregatesc pentru tratament si la ce trebuie sa ma astept?

Aria care urmeaza a fi tratata nu trebuie epilata cu ceara sau prin smulgere cel putin 4 saptamini inainte de tratament. Epilarea cu ceara smulge radacina foliculului pilos, caz in care fotoepilarea nu mai are pe ce sa actioneze. Trebuie deci cca. 4-6 saptamani in care firele de par sa poata creste. La modul ideal, cu cit intervalul dintre ultima epilare cu ceara si fotoepilare este mai mare, cu atit mai bine. Intre sedinte se va folosi doar rasul sau tunsul parului din zona tratata.

Este indicata evitarea expunerii la soare cu cateva saptamani inainte de tratament, precum si pe toata durata tratamentului. Daca tratamentul implica zone expuse la soare in mod curent – fata, gambe etc. – este recomandata folosirea unei creme protectoare cu factor de protectie cit mai ridicat.

Este indicat ca zona tratata sa fie tunsa la zero sau rasa cu lama (cu aprox 2-3 zile inainte), astfel incat firul sa fie cit mai scurt, pentru ca energia luminoasa sa fie concentrata in radacina parului, si nu in partea de deasupra, care se va incalzi inutil.

Intr-un interval de 15-25 zile de la tratament, firele de par tratate incep sa cada, fiind definitiv eliminate din tegument.


Cate sedinte sunt necesare, si la ce interval de timp?

In general este nevoie de minim 4-6 sedinte la un interval de 4-8 saptamani, dar acest lucru depinde de mai multi factori si anume : tipul firului de par si grosimea lui, tipul de piele, dar si reactia fiecarei persoane la tratament.


Este dureroasa fotoepilarea?

Sensibilitatea pielii la efect termic este diferita de la o persoana la alta, majoritatea persoanelor tolerand bine acest aspect. Pe durata tratamentului apare o oarecare jena similara unei piscaturi, senzatia disparand insa rapid.

Pentru a asigura o procedura sigura si a indeparta posibilitatea unor urmari neplacute, tratamenul de epilare definitiva se realizeaza in functie de 3 parametri: tipul pielii, culoarea epidermei si tipul firului de par, informatii presetate in computerul aparatului si care determina intensitatea razei IPL.


Pot aparea efecte secundare, riscuri sau complicatii ale fotoepilarii?

Local, pielea poate reactiona la tratament prin inrosire sau usor edem (umflaturi), simptome care dispar in cateva ore. Daca intensitatea tratamentului de epilare definitiva este foarte mare sau pielea este foarte sensibila, aceste efecte pot persista cateva zile si sunt cunoscute sub denumirea de flictene (inrosiri locale), acestea fiind singurele efecte secundare.


Exista contraindicatii ale tratamentului cu IPL?

Exista urmatoarele contraindicatii: sarcina, utilizarea de retinoizi, consumul unor medicamente fotosensibilizante (unele antibiotice, antidepresive, anxiolitice, antiinflamatorii nesteroidiene si steroidiene), utilizarea de retinoizi sistemici sau topici in ultimele sase saptamani,  antecedente de cicatrizare defectuoasa (cicatrici keloide), diabet, hipertensiune necontrolata, cancer (in particular cancer de piele), boli de inima, epilepsie, sensibilitate la lumina, afectiuni inflamatorii sau infectii ale pielii (inclusiv herpes simplex) in zona tratata, prezenta de nevi, tatuaje, machiaj semi-permanent in zona tratata, boli fotosensibile: ex. lupus eritematos, vitiligo.


Comments are closed.